Nordvikasætra
Nordvikasætra Foto: Hilde Jørgensen

Folk til fjells

Siden 1998 har Samnanger IL plassert ut bøker på forskjellige turmål i kommunen. Samnanger Turlag tok over ordningen fra 2014. Vi håper disse bøkene kan være en inspirasjon til å ta seg en tur ut i naturen, og kanskje til nye steder. Vi forsøker å spre kassene ut i kommunen og vi har fått ønsker fra innbyggerne som vi forsøker å hensynta. Vi forsøker å sette ut kassene til 1. mai om snøforholdene tillater det, og så henter vi de inn igjen mot slutten av oktober. Det trekkes premier blant de som har skrevet seg inn i turbøkene for hver sesong.

Vi anbefaler også å bruke de 15 merkede turstiene i kommunen. Følg gjerne Samnanger Turlag på Facebook for å se hva som rører seg, og bli med oss på fellesturer vi arrangerer. Er det spørsmål, mangler eller kommentarer til Folk til fjells, ta kontakt med Vibeke Raae (tlf 41 65 42 65), eller turlaget på samnanger.turlag@gmail.com. Har du lyst til å hjelpe med folk til fjells er det bare å melde sin interesse til turlaget.

Årets kasser er på plass. God tur!

Plassering av kassene i 2018

De tre faste turene til hhv Nordvikasætra, Raudvatnet og Smådalen er med:

Nordvikasætra

Setra ligger ved nordre enden av Fitjavatnet. Man kan gå på begge sider av vannet, vestsiden er ca. 500m kortere enn østsiden. Vestsiden er ryddet for trær som var falt over stien. Kassen står ved setra. Mulige veivalg:

• Fra Totræna via lysløypa, over på sti til Skadalen og så til Fitjavatnet (3,5km)
  • Fra Myra/Dalane/Lønnebakken, opp skogsveien til Fitjavatnet (4,2km)
  • Fra skogsveien i Haukaneset opp til Fitjavatnet (5km),
  • Fra Bjørkheim eller Nordvik til Fitjavatnet.

Raudvatnet

Parkering ved gjenbruksstasjonen i Raunekleiva. Gå over veien og følg skogsveien ca. 700m, til skiltet sti tar av til venstre. Følg stien og skiltene oppover til vannet. Ca. 3,8 km en vei. Kassen står ved skiltet ved vannet. Ta gjerne en stopp ved hamburgersteinen (skiltet) og få med deg historien om Svein Legoladd og trollet, og pass deg for trollet som sover i myra på vei oppover - tør du gå over broen uten å si trollrimet?

Smådalen

Veivalg:

• Fra Tysse: Parkering ved ungdomsskolen. Merket, god sti fra Tyssereinane, men bratt. Utsiktspunktet Sjåheim underveis. Ca. 1,6 km.
  • Fra Nymark/skytebanen: Parkering ved bommen i Gaupholmsmarka/krysset til Fossåsen. Følg veien forbi skytebanen og videre på skogsvei opp til Smådalsvatnet. Ca. 5 km.

I tillegg har vi i 2018 turbøker på Fløyen på Sævild, Kikenosa, Mannaleitnipa og Malkestølen

Fløyen på Sævild

Parkering på det høyeste punktet på riksveien ved Sævild når en kommer fra Samnanger siden. Følg god sti opp lia og forbi hytta på Aksla. Gå så videre over en liten myr og opp langs elven. Rett etter den bratteste stigningen er det skiltet til høyre mot Fløyen. Kryss elven og følg stien videre frem til utsiktspunktet 423 m.o.h. Kassen henger på et tre der. Nyt utsikten ut fjorden! Ta gjerne en avstikker bort til det nydelige Stemmevatnet også, og prøv fiskelykken. Turen til Fløyen er en kort (ca 30 min gange for voksne), men litt bratt tur som kan passe for de fleste.

Kikenosa

Ta av fra fylkesvei 7 på Frøland, og kjør til høyre før broen når en kommer i retning Kvam. Følg grusveien oppover mot Holmane. Parkering ved Fossen før du kommer til Holmane, ved broen over elven. Avgiftsparkering kr 50. Gå over broen og følg skogsveien mot venstre ca. 500m til du kommer til en bakketopp. Når du ser masten tar du til høyre på sti opp i skogen. Følg stien oppover lia. Når en kommer oppom skogen ser en Kikenosa foran seg. Det er litt småvarder som en kan følge også der stien ikke er så tydelig. Etter å ha passert Storenipen og en nærmer seg toppen er det naturlig å gå inn i en liten dal litt øst for toppen og så svinge vestover igjen mot toppen. Det er to varder på Kikenosa. Kassen står ved den øverste varden (974 m.o.h.). Gå gjerne bort til den andre varden også og nyt utsikten i alle himmelretningene. Turen tar 2-3t hver vei i gangtid. Husk gode klær, siden en er høyt til fjells. Fra Kikenosa kan en ta turen videre inn på Jarlandsfjellet, til Bjørnakultane, Raudaberget og Tveitakvitingen.

Mannaleitnipa (Kråfjellet)

Parker på Gullbotn ved lysløypa. Følg skogsveien i løyperetningen i den minste runden og gå over på sti opp lia mot den øverste broen over elven. På høyre side av elva går stien mot Gullfjellet ut fra lysløypen. En kan følge den stien, men en kan heller ta Rett Vest løypen som er merket på venstre side av elven oppover mot Gullfjellet. Vil du ha en kort, men bratt rute til toppen, er det bare å ta av til venstre når terrenget flater litt ut og du ser toppen. Ønsker du en mer moderat stigning følger du stien videre til redningskjelken og går opp på den siden av fjellet som vender mot Gullfjellet. Kassen står plassert i varden, 593 m.o.h.

Malkestølen

Start fra Myra og følg skogsveien som går til Fitjavatnet. Ta av til høyre mot Totræna når du ser skilt til Totræna. Følg langrennstraseen oppover. I svingen etter en lang bakke står det et skilt til Dalane mot høyre. Da tar en av på sti til venstre i stedet og en ser straks dammen kassen er plassert ved. Kassen henger på et tre bortenfor benken. Dette er en tur som passer for hele familien. Flott å raste ved dammen. Tar ca 30 minutt fra Myra. Ønsker en en lengre tur kan en gå videre til Fitjavatnet og inn til Nordvikasætra. Et annet alternativ er å gå ned til krysset der en tok av til Totræna og gå opp på Gjerdssåta. En kan også gå ned til Myra igjen via Dalane. Eller en kan følge skiltet til Skinstø i Steinslandsmarka og evt. gå videre til Åsen og komme ned i Hagabotnane. Og en kan gå opp i Totræna eller starte turen fra Totræna og følge traseen ut i 5km og ta nedover turløypetraseen midt uti 5km sløyfa. En kan også starte turen fra Lønnebakken og gå gjennom skogen opp til skogsveien. Mange muligheter.